Cala Medina IG

Tabung Rumah ;-)

Friday, 6 February 2015

Rezeki Rumah - Alhamdulilah -Part 2#Tips#BPP

Rentetan dari post Rezeki Rumah kami di blog ini  on September 8, 2014, ramai yang email tanya pasal rumah, mintak advise, dan tanya progress rumah.

Alhamdulilah sehingga entry ini di tulis permohonan pinjaman kami telah pun diluluskan oleh  Bahagian Pinjaman Perbehendaharaan(BPP)
 
Sepanjang berurusan dengan BPP ada berapa tips nak kongsi:

#Pertanyaan 
Kalau ada apa masalah dan pertanyaan pada BPP jangan terus Call, sebab korang akan rasa  fedup tahap maksimum.Sebab line sangatlah ke laut.So my advise korang email sahaja di BPP.

Email sahaja. Dorang akan reply dalam 2-3 hari working days.Jangan risau 

#No Rujukan
No Rujukan Rumah sangat penting ok.Everytime nak email atau pos apa-apa dokumen sila nyatakan No Rujukan Rumah anda.

Contoh 1: Semasa nak pos surat, sila tulis sekali No Rujukan besar-besar pada sampul surat.So senang BPP nak proses.If nak hantar pada Bahagian Proses jangan lupa letak up (untuk Perhatian) pihak yang berkenaan.

#Book Mark Laman Web BPP
 Ia korang kenalah rajin usha laman web BPP ni untuk tengok status pinjaman korang,If aktif BPP akan tulis aktif, if ada masalah BPP akan letak "DiKuiri"..........

Contoh  2:  Kalau tiada ada apa-apa masalah BPP akan minta korang download borang surat setuju terima permohonan, dalam tempoh 14 hari.Bayangkanlah if  korang terlepas tarikh yang ditetapkan adalah amat rugi......So pleaese be alert all the time.


Alhamdulilah status Pinjaman terkini kami :Pinjaman Aktif.




Update: Just received call  ( 6.2.2015)  dari pihak Lawyer untuk Sign Perjanjian baru untuk Goverment Loan Approval.Amount Payment around 2k-3k

Pelan Kawasan Perumahan Fasa Projek RMMJ - Anggota Tentera 
FYR-Yang highlighted tu all on the progress

Sedikit Gambar update Projek Rumah RMMJ
Almost Completed

Sisi Hadapan Master Bed Room
Master Bed Room

Type 82: Ada hall sikit di atas dalam 3 kaki x 7 kaki
On the Progress

Rumah Contoh RMMJ bagi Fasa untuk Anggota Tentera pun dah siap.Sederet dengan rumah kami ;-)


Gambar  di ambil 2 minggu lepas - 24.1.2015
Gambar  di ambil 2 minggu lepas - 24.1.2015

Info Tambahan: 
#Fasa RMMJ untuk anggota tentera adalah berbeza sedikit  dengan fasa RMMJ untuk orang awam, Fasa kita ada extra tanah.So jangan risau if korang tengok dapur macam kecik.Sesungguhnya memang boleh tambah dan modified apa yang patut.;-)
#Fasa RMMJ  untuk anggota tentera adalah betul-betul di tepi jalan (atas bukit).Meaning apabila korang masuk ke tempat projek korang akan jumpa fasa RMMJ untuk anggota tentera dahulu.

 
Till then
Thank You for reading this

Update
Rezeki Rumah-Part 1
Kunci Rumah-Part 3


Notes: If ada apa-apa nak share atau chit chat pasal projek rumah di atas sila email (asmidamak@gmail.com). Saya akan cuba kongsi apa yang saya tahu.

4 comments:

  1. hi sis wag's!we're in the same ship,army wives..i guess..hehe
    wah,besnye dapat beli rumah baru..this type of houses hanya di offer di johor je ye?u memang org johor ke boleh beli kat situ?

    ReplyDelete
  2. hi dear natasha, nop orng luar johor pun boleh mohon....my husband friends from lumut,KL pun ada yang mohon.Unit rumah untuk army.I think masih ada lagi kuota untuk army.....di situ, Just go to LTAT and ask about the form untuk Rumah mampu milik ni.

    ReplyDelete
  3. usopppp ~ InsyaAllah kita berjiran ~~~

    ReplyDelete